Proses teknolojisinin kayıt altına alınmasından
tehlikelerin tanınmasına,
mevcut tutuşma kaynaklarının belirlenmesine
ve patlama bölgelerine göre sınıflandırmaya
kadar tüm gerekli/zorunlu dokümanların oluşturulmasına kadar,
şirketinize özel bir çözüm geliştiriyoruz.
ATEX Direktifi 99/92 EC ve Tehlikeli Maddeler Yönetmeliği uyarınca patlama koruma dokümantasyonu ve 2014/34/EU'ya (ekipman ve sistem üreticileri için) uygun bir risk analizi sağlayacağız.
Bu, olası patlama tehlikelerinin tanımlanması ve değerlendirilmesi ile uygun koruyucu önlemlerin tanımlanmasına ilişkin kanıt sağlar.
Patlama koruma dokümanı, şirketteki tüm patlama tehlikelerinin tam olarak kaydedilip değerlendirildiğine ve uygun koruyucu önlemlerin uygulandığına dair kanıt sağlar.
Patlama koruma dokümantasyonunun yapısına ilişkin resmi bir gereklilik bulunmamaktadır.
Bunun yerine, patlama riskini değerlendirmeye ve uygun karşı önlemleri almaya yardımcı olacak tüm gerekli belge ve bilgileri toplamak önemlidir.
Bunlara risk değerlendirmeleri, kullanılan makine ve ekipmanların dokümantasyonu, kaçış yolu planları ve işaretlemeleri, işletme talimatları veya tehlike önleme planları da dahildir.
Patlama koruma dokümanında aşağıdaki içeriklerin bulunması zorunludur:
BetrSichV Ek 4'e göre asgari gerekliliklere uyum. Bunlara genel ve organizasyonel önlemlerin yanı sıra ilgili Ex bölgesine uygun ekipman ve koruyucu sistemlerin kullanımı da dahildir.
Patlamaya karşı koruma tedbirleri üç kategoriye ayrılır.
Patlama koruma dokümanı, tek başına bir koruyucu önlemin yeterli olmadığını ortaya koyarsa, çalışan için maksimum korumayı sağlamak amacıyla birden fazla önlem birleştirilebilir.
Tehlikeli Maddeler Yönetmeliği ve ATEX direktifleri gerekliliklerine uygun, eksiksiz ve bilgilendirici bir patlama koruma dokümanı hazırlamaktan ve şirketinize özel bir patlama koruma konsepti geliştirmekten mutluluk duyarız.
Patlama koruma belgesinin yasal dayanağı Tehlikeli Maddeler Yönetmeliği veya kısaca GefStoffV'dir.
6. maddenin 9. fıkrasında işverenin risk değerlendirmesi yapması zorunlu tutulmuştur.
Bu değerlendirmenin bir parçası olarak, çalışanların işleri sırasında maruz kalabilecekleri tüm potansiyel tehlikelerin sistematik olarak kayıt altına alınması ve değerlendirilmesi gerekmektedir.
Analiz, patlayıcı atmosfere sahip alanların ve mevcut tutuşma kaynaklarının belirlenmesini ve alanların patlama bölgelerine sınıflandırılmasını içerir.
Değerlendirme sonucunda patlayıcı ortam oluşumunun ve çalışanlar için ilişkili tehlikelerin tamamen önlenemeyeceği ortaya çıkarsa, tesis işletmecisinin patlama koruma dokümantasyonu hazırlaması gerekmektedir.
§ 11 Fiziksel ve kimyasal etkilere, özellikle yangın ve patlama tehlikelerine karşı özel koruyucu önlemler
(1) İşveren, risk değerlendirmesine dayanarak çalışanları ve diğer kişileri fiziksel ve kimyasal etkilerden korumak için tedbirleri alır. Tehlikelerin mümkün olduğu kadar önlenmesi veya azaltılması için tedbirleri tanımlamalıdır. Bu durum özellikle yangın ve patlama tehlikesinin olabileceği depolama gibi faaliyetler için geçerlidir. İşveren bu hususta Ek I, 1 ve 5 numaralı hükümleri dikkate almak zorundadır. Patlayıcı Maddeler Kanunu hükümleri ve buna dayalı yasal düzenlemeler saklıdır.
(2) İşveren, yangın ve patlama tehlikelerinin önlenmesi için aşağıdaki öncelik sırasına göre tedbirleri alır:
(3) Çalışma alanları, işyerleri, iş ekipmanları ve bunların bağlantıları, yangın veya patlama tehlikesi yaratmayacak şekilde tasarlanır, inşa edilir, monte edilir, kurulur, kullanılır ve bakımı yapılır.
(4) İşveren, organik peroksitlerle ilgili faaliyetleri yürütürken, 1 ve 2 numaralı paragrafların ve Ek I, nokta 1'in hükümlerine ek olarak, özellikle aşağıdakileri sağlamak için önlemler alır:
İşveren Ek III’e uymalıdır.